Középiskolai csereprogramok

Ha egy középiskolás diák ki szeretné próbálni, hogy milyen is az amerikai oktatási rendszer és közelről szeretné átélni az ott élő családok mindennapjait, akkor nem kell mást tennie, mint kicsit keresgélni az interneten és hamar kap opciókat arra nézve, hogy milyen módon is teheti ezt meg a legegyszerűbben. A keresésnél lényeges szempont, hogy egy olyan oktatási csereprogrammal foglalkozó céget válasszon az érdeklődő, ami rendelkezik nemzetközi háttérrel és van tapasztalata a kérdést illetően.

A tanítás körülbelül egy héttel a megérkezés után kezdődik, és rendszerint májusban vagy júniusban fejeződik be, attól függően, hogy augusztusban vagy szeptemberben kezdte-e meg a cserediák a tanulmányait. Az amerikai iskolarendszer a hatéves kortól megkezdett általános iskolából és az erre épülő középiskolából áll. A tanév félévre, esetleg harmadévre van felosztva. Általános, hogy a filmekből is jól ismert sárga iskolabuszok hozzák-viszik a diákokat az iskolába, ezzel biztosítva a pontos megérkezésüket az órákra. Hétfőtől péntekig ugyanazokat a tantárgyakat hallgatják a tanulók, amiket a beiratkozásukkor megjelöltek. Ebben mutatkozik meg a legnagyobb értéke a kinti tanulmányoknak, hisz a diákok önállóságra vannak serkentve a kezdetektől fogva. Ha mégis segítségre volna szüksége, akkor a tanév során, de különösen a szemeszterek, illetve trimeszterek kezdetekor minden tanulót egy „Guidance Counselor”, más néven egy iskolai tanácsadó patronál, akire minden felmerülő kérdés esetén számíthat a diák.

Az órák 8 órakor kezdődnek, de néhány iskola esetén előfordulhat, hogy korábban indul a tanítás. Általában a 3. és a 4. tanítási óra után következik az ebédszünet, az a periódusa a napnak, ami szintén jól ismert a legtöbb amerikai teenage movie-ból, hisz például ebben a környezetben tudnak jól szocializálódni a gyerekek. Az utolsó tanítási óra kb. 15 óra körül ér véget. A kint tartózkodás ideje alatt a fogadó szülők gondja reggelit és vacsorát biztosítani a hétköznapokon, de az ebédről már a cserediák gondoskodik, amit az édes szülőkkel kötött megállapodás szerinti zsebpénzből finanszírozhat. Hétvégén és az iskolai szünetek alatt a fogadó család természetesen teljes ellátást biztosít a diáknak. Az amerikai iskolák ételkínálata rendkívül bőséges, egyáltalán nem kerül sokba, illetve a hiedelmekkel ellentétben van opció egészségesnek tartott ebédek vásárlására.

A szabadon választható tárgyak mellett kötelező tantárgyak is akadnak, ilyen az amerikai történelem, állampolgári ismeretek és az angol. Az iskolaév pontos tartamát azonban Amerikában minden iskola maga határozza meg. A nyári szünet mellett csak rövid szünetek adódhatnak például Karácsonykor és Húsvétkor.
A szokásos órarenden túl kerül sor az amerikai középiskolákra olyannyira jellemző tanórán kívüli tevékenységekre. Ezek a tevékenységek fakultatívak és hozzávetőlegesen 17 vagy 18 óráig tartanak. Itt kerül sor arra a lehetőségre, hogy különféle sportágak közül választhassanak a diákok, mint például foci, amerikai foci, baseball, tenisz, röplabda, golf, jégkorong vagy atlétika. De a sporton kívül van mód arra, hogy fényképész klubok, tudományos-fantasztikus klubok, a cheerleader team vagy az iskola színi társulatához csatlakozzanak a diákok.

A tévéből és mozikból már olyan jól ismert jelenetekhez képest meglepő módon az amerikai iskolarendszer nem sokban tér el a valóságtól. Ez lehet az egyik oka annak, hogy sokan belevágnak, és Amerikában töltenek egy középiskolai tanévet. Annak ellenére, hogy a két ország között nagy távolságokról kell beszélni, a fent olvasott „útmutató” bizonyság lehet arra, hogy Amerika milyen önzetlen mértékben nyitott a különféle nemzetek fiatalsága iránt.

FLEX
Future Leaders Exchange Program
Középiskolai tanév az USA-ban az amerikai kormány teljeskörű ösztöndíjával.
hungary.americancouncils.org/flex-hu

ASSIST
American Secondary Schools for International Students and Teachers
Jelentkezési határidő évente novemberben.
www.assistscholars.org

AFS
Intercultural Programs
www.afs.hu

YFU
Youth for Understanding
Jelentkezési határidő évente decemberben.
www.yfu.hu

INTO
Student Exchanges
www.tanulaskulfoldon.hu

AYUSA
Global Youth Exchange
www.ayusa.hu

Bron-Y-Aur
www.bron-y-aur.hu

STS
High School Foundation
Középiskolai tanév az Egyesült Államokban.
stsfoundation.org

YOURWAY
Középiskolai tanév az Egyesült Államokban.
iskolakulfoldon.hu

Masterclass
Középiskolai tanév az Egyesült Államokban.
www.tanevkulfoldon.hu

AIFS
Középiskolai tanév az Egyesült Államokban.
aranyoroszlan.hu

RYEP
Rotary Youth Exchange Program
www.rotary.hu

Global Outreach
A programra 10. osztályos középiskolások jelentkezhetnek Wisconsin, Minnesota és Nebraska államba.
globaloutreach.hu

UWC
United World Colleges
Két éves ösztöndíj a Nemzetközi Érettségi megszerzéséhez New Mexico államban. Jelentkezési határidő évente januárban.
uwc.hu

Camp Rising Sun
4 hetes nyári tábor 14-16 éveseknek. Jelentkezési határidő évente decemberben.
risingsun.hu
www.lajf.org

Yale Young Global Scholars Program
2 hetes nyári program középiskolásoknak. Jelentkezési határidő évente márciusban.
globalscholars.yale.edu

YLPCE
Youth Leadership Program with Central Europe
4 hetes nyári amerikai csereprogram 16-18 éves diákoknak és 25-40 éves kísérőknek. Jelentkezési határidő évente januárban.
compass-youth.org

Big Ben
Oktatási programok az USA-ban.
www.bigben.hu

Education First
Oktatási programok az USA-ban.
www.ef.co.hu

Hol Tanulj
Oktatási programok az USA-ban.
www.holtanulj.hu

RaiseMe
Középiskolai eredmény alapú ösztöndíjak, amit sikeres amerikai felvételi után lehet felhasználni.
www.raise.me

Klein Family Scholarship
Ösztöndíj végzős középiskolásoknak a Sewanee – The University of the South-ra, Tennessee államba. Jelentkezési határidő évente decemberben.
www.iie.org/en/Programs/Klein-Family-Scholarship

Short Story Writing Contest
Novellaíró verseny 12-19 éves diákoknak. A fődij egy éves résztanulmányi ösztöndíj egy amerikai középiskolába. Jelentkezési határidő évente áprilisban.
www.shortstoryhungary.com

FACES
Foreign Academic Cultural Exchange Services
Lehetőség szakképzett tanároknak, hogy Dél-Karolina valamely állami iskolájában tanítsanak.
www.facesinc.org
www.pedagogusok.hu

Central European Teaching Program
A programban résztvevő amerikai tanár 6-10 hónapot taníthat Magyarországon. Jelentkezési határidő: folyamatosan.
www.cetp.info