Finanszírozás

Mennyibe kerül fél /egy/ négy év egy amerikai egyetemen? Vannak-e ösztöndíjak? Hogyan csökkenthető a tandíj? Vállalhatok-e egyetemi diákmunkát?

Mennyibe kerül majd?
Ahhoz, hogy akár hozzávetőlegesen ki tudd számolni, mennyit kell befektetned az amerikai tanulmányaidba először is néhány kérdést magadban kell tisztáznod és megválaszolnod.

1. Milyen „szervezésben” szeretnél kijutni?

a. Valamilyen intézmény, intézet, szervezet, alapítvány, stb. ösztöndíj-programjára jelentkezel (pl.: egyetemi csereprogram, ISEP, HAESF, Fulbright, stb.)
b. Saját elképzeléseid alapján választasz a közel 4000 amerikai felsőoktatási intézmény közül, ahová közvetlenül nyújtod be a felvételi anyagodat.
c. a.+ b. – az amerikai egyetemre közvetlenül nyújtod be pályázati anyagodat, de anyagi támogatásért pályázol más szervezethez is.

2. Mit szeretnél tanulni? Alap- vagy mesterképzésben? Melyik államban szeretnél tanulni? Kis vagy nagyvárosban? Mekkora egyetemen? Milyen intézménytípusban? Kollégiumban vagy albérletben laknál?
Link: Választási szempontok
Részletesebben: Fogalomtár

3. Amint ezekre a kérdésekre megadtad a választ már egyszerűen leszűkíthető azoknak az intézményeknek a száma, amik szóba jöhetnek. A www.collegeboard.com oldalon egyszerű beállításokkal könnyen kizárhatod a számodra nem ideális intézményeket.

4. Válaszd ki a legszimpatikusabb intézményeket és tájékozódj a honlapjukon a képzésről, a diákéletről, a tandíjról, a megpályázható anyagi támogatásról, stb.

5. A végösszeg, amit be kell fektetned = tandíj – (anyagi támogatás az egyetemtől vagy más intézménytől + költségcsökkentő módszerekkel megspórolt összeg + egyetemi diákmunkából befolyó összeg)
Részletesebben: Funding.pdf

Mik a konkrét költségek, amikkel számolnom kell?

  • Tandíj
  • Szállás és étkezés
  • Útiköltség, közlekedés
  • Tankönyvek
  • Egyéb személyes kiadások (mozi, meccs, biztosítás, stb.)
  • Vízum, SEVIS díj

A magyar egyetemekkel szemben az Egyesült Államokban nincs államilag finanszírozott képzés a felsőoktatási intézményekben. Minden hallgató magának állja tanulmányainak költségeit, legtöbbször különböző forrásokhoz folyamodva. Idejében érdemes megbeszélni, mennyit lehet a családi kasszából erre áldozni, mennyi a megtakarított tőkéd, ezt hogyan és mennyivel tudod még növelni. Az oktatási intézmények maguk is sok esetben ajánlanak anyagi támogatást a nemzetközi hallgatók számára, de természetesen ezt meg kell pályázni.
Link: A magyar és amerikai felsőoktatás különbségei

Milyen ösztöndíjak léteznek? Hol találok ezekről információt?
Anyagi támogatásért (financial aid) több forráshoz is fordulhatsz. Érdemes tudni, hogy ezekért a támogatásokért nagy a verseny és nagyon jó jelentkezési anyaggal kell indulnod, hogy megkapd.

A beadási határidőket feltétlenül tartsd be, előre írd be ezeket az időpontokat az egy/másfél éves ütemtervedbe, hogy véletlenül se csússz le semmiről.

  • Link to Timetable

Hogyan csökkenthető a tandíj?

  • Az egyetemen vállalhatsz diákmunkát (max. heti 20 órát)
  • Ha alapképzésre jelentkezel, érdemes megfontolni, hogy úgynevezett community college-ba jelentkezz, aminek a tandíja alacsonyabb a college-okénál
  • Gyorsított programban nyáron is vehetsz fel kreditet érő kurzusokat, így hamarabb befejezheted tanulmányaidat

Részletesebben: Funding.pdf

Hogyan kell befizetni a tandíjat? Lehet-e részletben fizetni?

A tanulói vízum interjúd során, a konzulátuson igazolnod kell hivatalos dokumentumok bemutatásával, hogy tanulmányaid fedezésére a számládon rendelkezésedre áll az egyetem által előírt összeg. Amennyiben ez nem történik meg, a követség nem fog vízumot adni.
Részletfizetésre sajnos nincs lehetőség épp a fenti igazolás szükségessége miatt.

Funding and Assistantships - Financing Graduate Education in the USA

Funding and Assistantships - Financing Graduate Education in the USA

Funding for U.S. Study - Lower your tuition bill

Funding for U.S. Study - Lower your tuition bill

Athletic Scholarships

Athletic Scholarships