Gyakornoki programok

Internship Programok

Az Egyesült Államokban lehetőség nyílik ún. “Internship” programban való részvételre.
A pályázóknak eleget kell tenni az alábbi feltételek egyikének:

a) Jelenleg az USA területén kívül tanulmányokat folytatsz egy felsőoktatási intézményben, és tanulmányaid végén diplomát fogsz szerezni.

b) Legfeljebb 12 hónapja szerezted meg főiskolai vagy egyetemi diplomád az exchange visitor program megkezdése előtt.

Legtöbb esetben egy “exchange visitor sponsor” bevonása szükséges.
Az Amerikai Külügyminisztérium által igazolt szponzorok listája: eca.state.gov/jexchanges/index.cfm

Az internship lehet fizetett vagy nem fizetett program, amelynek hossza nem haladhatja meg a 12 hónapot. Kizárólag teljes munkaidőt igénylő pozíciók minősülhetnek internship programnak. Heti minimum 32 óra teljesítése kötelező. Az adott program megkezdéséhez szükséges megfelelő szintű angol nyelvtudás megléte alapfeltétel.

Exchange visitor személyek részére történő vízumigényléssel kapcsolatban tájékoztatást nyújt a budapesti Amerikai Nagykövetség Nem-bevándorló Vízum Osztálya: hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/nonimmigrant-visas-hu/

OPT (Optional Practical Training)

Az F-1 típusú vízum lehetővé teszi, hogy 12 hónap Optional Practical Training-en vegyél részt az USA-ban egy amerikai főiskolai/egyetemi diploma megszerzését követően, illetve már tanulmányaid közben. Szükséges legalább egy tanév teljesítése.
A Science, technology, engineering, mathematics (STEM) tanulmányokat folytató hallgatóknak ezenfelül lehetősége nyílik további 17 hónap OPT végzésére, azaz összesen 29 hónapra.

Trainee Programok

Az internship programokhoz képest a trainee programokat a már munkatapasztalattal rendelkezőknek ajánlják. Az alábbi feltételek közül az egyik betöltése kötelező:

a) Diploma egy USA-n kívüli felsőoktatási intézménytől, valamint legalább egy év szakmai tapasztalat az USA területén kívül.

vagy

b) Az Egyesült Államok területén kívül szerzett öt év munkatapasztalat abban a szakmában, melyben a jelentkező a programot szeretné elvégezni. A trainee programok időtartama: legfeljebb 18 hónap. Ez alól kivételt jelentenek a mezőgazdasági, valamint Hospitality and Tourism területeken meghírdetett programok, melyek legfeljebb 12 hónaposak.

A trainee szponzorok listája itt tekinthető meg: eca.state.gov/jexchanges/index.cfm?fuseaction=record.list&cat=16

Internships, Short Term programs and other Exchange Opportunities

Internships, Short Term programs and other Exchange Opportunities