Miért az USA?

Nyelvtanulás, kaland, karrier

Bátran bevallhatjuk, hogy kevés annál menőbb dolog van, minthogy valaki az USA-ban járjon egyetemre. De tudnod kell, nagyon megkérik az árát annak, hogy megismerhesd a legújabb oktatási trendeket, a legmodernebb technológiát és az elképesztően más szemléletmódot. Az amerikaiak erre azt mondják: a felsőfokú tanulmányaidat egyfajta befektetésként kell felfognod, ami hosszú távon biztosan megtérül. Hazatérő hallgatók beszámolói alapján állíthatjuk, hogy az USA-ban tanulni egy életre szóló élmény. Kitárul a világ, hiszen:

  • Több tucat különböző nemzetiségű fiatallal találkozhatsz akár napi szinten,
  • Több száz tantárgy közül válogathatsz, hogy összeállítsd személyre szóló órarended,
  • Egy országon belül felfedezhetsz sivatagot, óceánt, bio-farmokat és pörgő nagyvárosokat.

Az Open Doors nemzetközi statisztikája alapján Európából 2016-ban közel 100,000-en tanultak az Egyesült Államokban. Csak Magyarországról mintegy 800 diák döntött úgy, hogy számukra vonzóbb az amerikai „liberal arts”, átfogó, de rugalmas képzés széles tantárgyválasztéka, vagy a mesterfokra jellemző egyedülálló specializációk vagy éppen az interdiszciplináris tanulmányi területek lehetősége.

A QS World University Rankings legfrissebb felmérése szerint a világ legjobb egyeteme a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a top 10 egyetemből 6 található az USA-ban, a teljes listán szereplő egyetemeknek pedig az ötöde amerikai. Az USA felsőoktatásának népszerűségét jelzi, hogy minden tanévben legalább 1 millió külföldi diák iratkozik be valamelyik amerikai egyetemre. A méltán világhíres Harvard és Princeton Egyetem mellett még mintegy 4.500 kiválóan felszerelt intézmény, nemzetközileg elismert oktatókkal, vendégelőadókkal, sokszor Nobel-díjas kutatókkal várja a hallgatókat, akikkel az interaktív órákon kívül is közvetlen a viszony.

Kifejezett erőssége az amerikai oktatásnak, hogy önálló gondolkodásra, probléma megoldásra, kreativitásra ösztönöz, ezzel javítva a karrierlehetőségeket és a munkaerőpiacon való elhelyezkedést. Szakmai gyakorlatra még a tanulmányok alatt vagy azok befejezése után is van lehetőség. Az önállóság, felelősségtudat és magabiztosság elsajátítása vagy megerősítése mellett azonban a hallgatók belevethetik magukat a nyüzsgő diákéletbe is. Több száz diákszervezet közül lehet választani a szabadidő eltöltésére és új barátok szerzésére az afrikai tánc klubtól kezdve a kosárcsapaton és a mérnökhallgatók szövetségén át a zsonglőr klubig.